Onze Borsten

Mastopathie knobbels gezwel borsten (1)borstmassageVeel vrouwen weten eigenlijk niet hoe borsten zouden moeten of kunnen voelen. De aangeraden borstcontroles brengen ons alleen maar meer in verwarring, want borsten veranderen en reageren op wat we meemaken.

Inmiddels weten we dat borsten zacht en stevig kunnen zijn. Dat iedere borst anders is en een eigen verhaal te vertellen heeft. Dat elke borst zijn eigen gevoeligheid kent. Daarmee kunnen onze borsten ook alarmpunten zijn wanneer we over onze grenzen gaan of te lang doorgaan in situaties die niet goed voor ons zijn.

Borsten die geopereerd zijn of te lijden hebben gehad onder onderzoeken of ingrepen kunnen goed behandeld worden. In het begin kan het eng voelen, maar na de behandeling is er ontspanning merkbaar en een beter gevoel. Vaak voelen de borsten meer of weer “eigen”.

We zijn niet gewend om veel aandacht aan onze borsten te geven. Misschien omdat we ze pas later in ons leven krijgen? Ze lijken er vooral voor anderen te zijn; partners, mannen en kinderen.

Onze borsten kunnen ons waarschuwen door zich bij stress wat te verharden: Door deze signalen op te pikken krijgen we meer “grip” op onze borsten en meer (be)grip op de invloeden van buitenaf.

boobiebabyVraag aan een client wat de borstmassage voor haar betekent:
“even bij mezelf komen, mijn kern voelen, rust voelen”.
Dit, terwijl ze de behandeling begon met te zeggen:
“Dit is eigenlijk zoooo raar, dat ik mijn borsten laat masseren.”